Výjezd jSDH Višňové 03.07.2017 16:59:54 – POŽÁR – POLNÍ POROST, TRÁVA – Purkrábka – zvláštní.st.poplachu

3. 7 . 2017 přesně v 17. 00 byl naší jednotce vyhlášen poplach a to jako požár polního porostu a trávy. Dle příkazu k výjezdu to mělo být asi půl hektaru pole v obci Suchohrdly – ulice Purkrábka. Vyhlášen byl druhý stupeň poplachu. ten se následně změnil na třetí a poté na zvláštní stupeň poplachu. Požár zasáhl nakonec pole o rozloze 35 ha, silážní jámu s pneumatikami a stoh slámy.

Zasahující jednotky: PS Moravské Budějovice (Kraj Vysočina), SDH Moravské Budějovice (Kraj Vysočina), KŘ HZS Jmk, CHL Tišnov, PS Lidická, PS Pohořelice, SDH Pohořelice, PS Znojmo, PS Hrušovany nad Jevišovkou, SDH Běhařovice, SDH Blížkovice, SDH Božice, SDH Hostěradice, SDH Chvalovice, SDH Jevišovice, SDH Lesná, SDH Mikulovice, SDH Miroslav, SDH Pavlice, SDH Prosiměřice, SDH Slup, SDH Šatov, SDH Těšetice, SDH Únanov, SDH Višňové, SDH Nový Šaldorf, SDH Suchohrdly u Znojma.

Požár si vyžádal uzavření mezi Suchohrdly a Těšeticemi a nasazení i policejního vrtulníku s bambivakem. Policejní vrtulník musel být povolán až z Ostravy, kde je tento týden dislokován. Vznikla tak časová prodleva oproti dřívějším letům, kdy vrtulník vzlétal z brněnského letiště v Tuřanech. Z hořících pneumatik se šířil hustý černý kouř, proto byla na místo vyslána chemická laboratoř. Vítr však směřoval zplodiny hoření mimo obydlené oblasti a tudíž nebylo nutné přijímat žádná zvláštní opatření. Požár vznikl kvůli jiskře od kombajnu, který prováděl žňové práce.

Obrovské sucho na Znojemsku si vyžaduje stále větší daň i v podobě velkých požárů polí. Šíření ohně navíc v tomto případě podpořil i silný vítr. 

částečně převzato z www.firebrno.cz

Hašení silážní jámy s pneumatikami pomocí policejního vrtulníku s bambivakem.

foto zde