Okrskové kolo v požárním sportu a slavnostní požehnání naší nové cisterny

fotogalerie zde

Višňové – nová požární velkokapacitní cisterna

JSDH Višňové je zařazena od začátku roku 2016 v kategorii JPOII. To klade na naše hasiče zvýšené nároky nejen třeba na rychlost výjezdu a jejich četnost, ale hlavně na technické vybavení, výzbroj a výstroj. Hasiči používají k zásahům více jak čtvrt století starou cisternu.

A proto Městys Višňové využil jedinečné možnosti a podal žádost o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu, specifického cíle 1.3 – Zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof. Výzva nazvaná „Technika pro integrovaný záchranný systém“ byla zaměřena na podporu pořízení specializované techniky a věcných prostředků pro odstraňování důsledků nadprůměrných sněhových srážek a masivních námraz, výkon činností spojených s orkány a větrnými smrštěmi, výkon činností spojených s extrémním suchem a výkon činností v souvislosti s haváriemi spojenými s únikem nebezpečných látek.

Žádost o podporu byla schválena, výběrové řízení proběhlo, a tak vítězná firma WISS Czech dodala našim hasičům cisternu CAS30/9000/540 S2VH. Cena nového vozu je bezmála 8 a půl milionu korun.

12. května ji naši hasiči slavnostně převzali. Za přítomnosti hostů a občanů byla požehnána otcem Pavlem Kloučkem. A to za účasti hostů: starosty městyse Vladimíra Korka, ředitele Územního odboru Znojmo Radka Chromého, předsedy Agroservisu Višňové Jiřího Pevného a dalších. Po požehnání následovaly krátké projevy hostů a slavnostní přípitek se zásahovou jednotkou a prohlídka nového vozidla veřejností.

Třínápravový podvozek Scania P440 je osazen řadovým přeplňovaným šestiválcem o výkonu 323 kW. O přenos hnacích sil se stará automatická převodovka Allison. Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Vybavení vozidla

6x dýchací přístroj Dräger, 6x ruční svítilna, 6x ruční analogová radiostanice. Vozidlová radiostanice je analogová i digitální. V zorném poli řidiče je 5″ displej couvací kamery. V nástavbě je výsuvné plato s hygienickými prostředky pro rychlou očistu hasičů na místě zásahu a dále výsuvné plato s plovoucím čerpadlem o výkonu 1500 litrů za minutu. Nástavba dále obsahuje řetězou benzínovou pilu a elektrocentrálu. V prostoru nástupu řidiče do kabiny je sdružená zásuvka pro dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu, která se po nastartování samočinně odpojí. Mezi velitelem a strojníkem je ovládací panel sloužící k zapnutí čerpadla a provoz s přední asanační lištou, signalizuje také zbývající množství hasiv v nádrži. Karoserie účelové nástavby a nádrže jsou vyrobeny z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny typu GFK. Nádrž na hasivo pojme 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. Čerpací zařízení umožňuje zásah v nízkotlakém – 10 barů a 3 000 litrů za minutu – anebo ve vysokotlakém – 40 barů a 250 litrů za minutu – režimu, popřípadě kombinovaný provoz. Veškeré rozvody vody jsou provedeny z nerezavějící oceli. Osvětlovací stožár je osazen čtyřmi LED reflektory o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. Napájen je z podvozkové soustavy automobilu a do parkovací polohy se vrací automaticky.

Vozidlo bude velkým přínosem nejenom pro hasiče, kterým usnadní dobrovolnou činnost, ale i pro samotné Višňové, obce v širokém okolí a určitě i firmy, které jsou ohroženy velkými požáry. Plně vybavené vozidlo této kategorie je schopno dopravit ve velice krátké době velké množství hasebních látek na místo mimořádné události a poskytnout hasičům veškeré potřebné vybavení a odpovídající zázemí.

Podpořený projekt na pořízení velkokapacitní požární cisterny dokazuje, jak Višňové efektivně využívá dotačních možností ke zlepšování fungování všech oblastí života v městysi. Projekt Pořízení velkokapacitní požární cisterny pro JSDH Višňové je spolufinancován Evropskou unií.

Pavel Havelka
místostarosta městyse Višňového
velitel družstva JSDH Višňové

Okrskové závody v požárním sportu